tai chi chuan

Tai Chi Chuan

Tai Chi Chuan (tàijíquán, t’ai chi ch’üan) este una din cele mai eficiente arte martiale interne, practicata atat ca tehnica de aparare, cat si pentru efectele benefice asupra sanatatii si longevitatii.

Este o arta martiala aparuta acum 3-400 de ani, în China. În traducere directa, ar însemna Boxul Supremei Perfectiuni sau Boxul Supremei Armonii; o alta varianta este si Boxul Simbolului Taiji.

A fost atestata documentar pentru prima oara în urma cu trei secole, ca arta martiala praticata în familia Chen, o familie de mici nobili din satul Chenjiagou, provincia Henan, primul stil de Tai chi practicat fiind astfel stilul Chen.

Yang Lu Chan învata stilul Chen în cadrul familiei Chen, iar apoi va duce mai departe arta martiala Tai chi în capitala Beijing, unde va preda inclusiv Garzii Imperiale, fiind singurul maestru de Tai chi care ajunge instructor de arte martiale la Garda Imperiala (unde erau înrolati doar cei mai buni luptatori din China). Însa acesta nu va preda stilul Chen, ci un stil propriu, în care include elemente si din alte scoli de arte martiale, fondînd astfel stilul Yang.

Din stilul Yang iau nastere mai apoi cele 2 stiluri Wu, iar apoi Sun Lu Tang va combina Xing Yi cu Tai chi chuan, înfiintînd stilul Sun.

Acestea sunt cele 5 stiluri mai mari de Tai chi, în ordinea aparitiei: Chen, Yang, Wu, Wu, Sun. În ordinea raspîndirii sau a popularitatii, cel mai practicat este Yang, apoi Chen, Wu, Wu si Sun. Pe langa aceste 5 stiluri mari mai exista multe stiluri mai mici, precum si mai multe sub-stiluri sau scoli în cadrul aceluiasi stil.

În prezent, tai chi chuan s-a raspandit în întreaga lume, iar multitudinea de forme de practicare difera în functie de scopul urmarit: cresterea fortei naturale, crearea unei stari superioare de relaxare si raspuns intuitiv la lumea exterioara, dobandirea unor abilitati de lupta si aducerea practicantului într-o stare superioara de focalizare, disciplina, echilibru si armonie cu Universul.

Tai chi chuan este recunoscuta ca arta martiala care ajuta la mentinerea sanatatii, practicarea regulata avand ca rezultate vindecarea unor afectiuni usoare si ameliorarea partiala a unora mai grave. Cercetarile din domeniul medicinei au demonstrat ca tai chi chuan îmbunatateste echilibrul si starea generala de sanatate psihica, fiind asociat, în special, cu beneficiile aduse sanatatii persoanelor în varsta.

Tai Chi Chuan îmbina armonios miscarea cu Qigong-ului, fiind considerata o forma dinamica de Qigong. Structura puternica a corpului necesara se dobandeste prin practici precum Camasa de Fier. Echilibrul care permite practicantului sa îsi stapaneasca emotiile în timpul practicii (ca si într-o lupta) se dobandeste prin meditatiile taoiste precum Surasul interior si Cele 6 sunete vindecatoare, iar flexibilitatea necesara pentru executarea libera a miscarilor se obtine prin exercitiile de Tao Yin.