qigong

Qigong

 In antichitate, Qigong-ul (cikung) era “invatatura contopirii omului cu Cerul”. Astazi continutul sau are urmatoarele parti importante:
  • prevenirea aparitiei bolilor, intarirea sanatatii, tratarea afectiunilor
  • intarirea corpului si a sufletului, prelungirea vietii si atingerea longevitatii
  • cresterea capacitatii de cunoastere
  • armonizarea omului cu mediul inconjurator
  • descoperirea capacitatilor deosebite ale omului si consolidarea lor
  • modelarea caracterului si a moralei
La una din conferintele despre fenomenele deosebite care apar in Qigong, Maestrul Yan Xin afirma:
    “Privit in general, Qigong-ul este o modalitate de exersare a corpului si a “inimii” (sufletului), de cultivare a naturii si a vietii, o metoda ideala de transformare a organismului, de mentinere a unei bune stari de sanatate, de vindecare a bolilor si de atingere a longevitatii, o arta demonstrativa, o “tehnica de descatusare a intelepciunii”. De asemenea, el este o stiinta ce inglobeaza mai multe stiinte, legata indeosebi de actualele stiinte naturale si sociale, este “tehnica avansata a tehnicilor avansate actuale.”
Qigong-ul reprezinta multitudinea tehnicilor din sistemul practicilor energetice traditionale chinezesti. El este o disciplina spirituala, o practica terapeutica, o stiinta a vietii.
Principalele tipuri de Qigong sunt: Qigong-ul daoist, Qigong-ul budhist, Qigong-ul confucianist, Qigong-ul medical si Qigong-ul artelor martiale (wushu). Caracteristica lor comuna este punerea accentului pe morala.
Qigong-ul are forme dinamice si forme statice. Accentul se pune insa pe alternarea tehnicilor statice cu cele dinamice. Formele dinamice cresc energia si vigoarea corpului, pe când cele statice actioneaza asupra fluidelor corpului (sângele, saliva, sucurile gastrice, diversele secretii ale glandelor, s.a.m.d.) si asupra starii interioare.
Qigong-ul permite cultivarea corpului si a sufletului.
Etapele ce pot fi parcurse de un practicant de Qigong sunt urmatoarele:
  • exersarea esentei corporale (jing) pentru a fi transformata in energie (qi)
  • exersarea energiei (qi) pentru a fi transformata in spirit (shen)
  • exersarea spiritului (shen) pentru a se intoarce in starea de vid (xu)
  • exersarea vidului (xu) pentru a te contopi cu Calea (dao)
  Caracteristicile Qigong-ului sunt: comod, benefic sanatatii si longevitatii
     ”Comod” se refera la faptul ca nu sunt necesare conditii speciale (aparatura, loc sau imbracaminte deosebita) pentru a practica: se poate exersa indiferent de sex, vârsta, starea corpului, intr-o incapere sau in aer liber, pe vreme frumoasa sau urâta, sezând, mergând, culcat, in timpul lucrului sau al repaosului s.a.m.d.
     Practica Qigong-ului duce la indepartarea afectiunilor, chiar si la a celor existente in stare latenta, permite intarirea sanatatii si in timp duce la atingerea longevitatii. In acest fel omul poate trai mult mai mult, iar batrânetea sa va fi una decenta, plina de intelepciune, viata nu se va fi scurs fara de rost. Nu vor exista regrete si neimpliniri. Sufletul va fi linistit si energia in armonie
Cele doua “chei” ce deschid poarta Qigong-ului sunt: morala si intelegerea
Aspectul moralei contine: gândurile, actiunile si caracterul. Toate acestea trebuie sa fie conforme cu morala. Nu este suficient sa ai gânduri bune, trebuie sa si faci fapte bune. De asemenea, nu te poti schimba daca te multumesti sa faci câteva fapte bune: este necesar sa incerci ca toate actiunile tale sa fie pozitive. In acest mod, treptat firea ta se va schimba si vei putea fi “un om de caracter”.
Intelegerea ce se dezvolta prin Qigong este cea a sufletului si nu a mintii. Practicantul va avea diferite experiente ce ii vor permite sa inteleaga ce este energia, cum poate fi ea adusa in interiorul corpului, cum poate fi cultivata, transformata, deplasata de-a lungul meridianelor (si nu numai), cum poate fi emisa in exteriorul corpului in scop terapeutic sau de aparare s.a.m.d. Intr-o modalitate similara, practica va conduce la intelegerea modului in care energia se transforma in spirit, la felul in care spiritul se intoarce in starea sa naturala: vidul.
Transformarile interioare si punerea accentului pe morala vor duce la descatusarea sufletului, la descoperirea compasiunii si a iubirii, ce fac posibila comunicarea cu toate celelalte fiinte. In acest fel va apare intelegerea modului in care poti realmente sa ajuti o alta fiinta. Viata ta se va schimba: vei realiza si vei trai din plin faptul ca faci parte din Univers. Vei simti in interiorul tau numai bunatate, tandrete, blândete, putere interioara, compasiune si iubire. Fiinta ta se va schimba, cei din jurul tau vor fi transformati, existenta ta va fi o bucurie pentru toate fiintele, pentru intregul Univers.